Leer de stad echt kennen, steeds weer unieke vondsten.

Erwin Meijers

Doe mee met het digitaal platform Amsterdam.

Missie : het beschrijven van de geschiedenis van de panden, de bewoners en de bedrijven van de stad Amsterdam op internet. En dit gekoppeld aan elkaar, zodat daar een totaal beeld uit ontstaat.

Deze site is een onderdeel van dat digitaal platform Amsterdam dat meer informatie geeft over de geschiedenis van de stad op internet. Dit per huis of gebouw met de daarbij behorende personen en gebeurtenissen en over de geschiedenis van de stad als geheel. Juist de geschiedenis, de verhalen over een gebouw, juist deze details die erbij horen, maakt het zo interessant om door de stad te lopen en rond te kijken. Om dit goed te ondersteunen is er ook een digitaal archief waarin nu al veel foto’s artikelen en krantenberichten staan. Hierin staan unieke foto’s, zowel gemaakt door mij als foto’s  van anderen en veel oude foto’s. En ook met andere, soms unieke, dingen die ik in de loop van de tijd van bezoekers heb gekregen. Zoals veel koop- en verkooppapieren van Keizersgracht 319, tekeningen van Herengracht 255 en nog meer. Dat staat allemaal ter beschikking in de “cloud” en is dan ook vanuit elke computer in te zien. En daar komt dagelijks weer informatie bij. Dit is voor de groep te raadplegen en te gebruiken voor publicaties. En we beantwoorden vragen om informatie over panden of haar bewoners of gebruikers.

 

Wilt u ook meer weten van Amsterdam of hulp bij het uitzoeken van iets in Amsterdam, sluit u aan bij dit platform. Samen weten we meer.

 

Keizersgracht 319 akte uit 1702

Keizersgracht 319 akte uit 1702

 

  • Wilt u ook bijzondere dingen ontdekken van uw stad? Dat gebeurt regelmatig als je wat verder zoekt.
  • Wilt u ook de geschiedenis van de stad zichtbaarder maken?
  • Meer weten over de bouwgeschiedenis?
  • Hebt u meer informatie van een huis of uw huis?

 

 

Als u ook wilt meehelpen met de opbouw van deze website of heeft u foto’s of informatie die hiervoor geschikt is? Of wilt u meehelpen met organiseren en ordenen van het achterliggende  digitale archief? Dit kan door het scannen van boeken of tijdschriftartikelen. Of met het verzamelen en ordenen van foto’s en andere informatie. Er is nog veel te vinden bij mensen en door het te digitaliseren hoeft de eigenaar het niet kwijt te raken. Maar het blijft wel bewaard voor de toekomst en is te gebruiken voor het uitbreiden van de kennis over de stad.

 

Bent u op zoek naar informatie,  dan kunnen we u misschien helpen of verwijzen naar bronnen waar u meer informatie kunt vinden.

 

Via de groep zijn ook interessante dingen te ontdekken over de stad, omdat iedereen wel weer andere dingen weet. Zo vond ik een “verdwenen” plafondschildering weer terug en kreeg ik oude tekeningen en correspondentie van de bouw van Herengracht 206 -218. Ook kon ik mensen meer informatie geven over een pand of de bewoners van een pand. En ook onder de verwijzing naar de site kom je meer te weten. :

meehelpen met schrijven van stukjes over de geschiedenis van panden, bedrijven en haar bewoners of gebruikers.

willen helpen met het uitzoeken van de geschiedenis van een huis of gebouw. Soms is het heel verrassend wat je dan tegenkomt.

controleren of herschrijven van de teksten zodat ze leuker te lezen zijn en taalkundig correct zijn.

teksten vertalen naar andere talen dan het Nederlands.

 

We zijn nu met een klein team, Janna Vera Dijk, ik en nog enkele mensen die af en toe een bijdrage leveren.

 

Bewoner of eigenaar van een pand?

U bent de gelukkige bewoner van z’n mooi pand in de Amsterdamse binnenstad, dan zijn we zeer nieuwsgierig naar uw pand en alles daar omheen.

als u al gegevens hebt van een huis of huizen, deze beschikbaar te stellen. Er zijn mensen die hun eigen pand beschreven hebben.

als u oude foto’s hebt van het interieur van een huis of het kantoor, aan ons beschikbaar stellen zodat we kunnen zien hoe het er vroeger uitzag.

wij kunnen of we foto’s of andere gegevens hebben over uw pand.

 

Vindt u het een mooi te ondersteunen initiatief, wordt vriend!

We werken nu vrijwel zonder financiële support, op eigen beurs. Maar om de site nog aantrekkelijker te maken met kaarten andere features en om de site sneller te kunnen uit bouwen zijn we ook op zoek naar sponsors. Als sponsor kunt u gebruik maken van de foto's van de panden die we nu al hebben. En u kunt u een panorama van een gevelwand naar keuze krijgen. 

 

Ten slotte

We krijgen regelmatig opmerkingen of aanvullingen van de gebruikers van onze website. En soms ook teksten en foto’s waarmee we meer gegevens over het pand kunnen vermelden. Het e-mail adres wordt alleen gebruikt om op opmerkingen te reageren. Ook kunt u foto's van huizen en interieurs of opmerkingen zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.