Leer de stad echt kennen, steeds weer unieke vondsten.

Erwin Meijers

Bij 750 jaar Amsterdam een stuk op internet.

 

Het doel is het beschrijven van de geschiedenis van de panden, de bewoners en de bedrijven van de stad Amsterdam op internet. Want hoe vaak bent u niet op zoek naar informatie over een pand.

Hiermee willen we iedereen snel wat meer laten weten over de vele panden binnen de grachtengordel. En als je hierna kijkt, wordt je vaker verrast over de geschiedenis en de huidige toestand van het pand. Zowel ten positieve als ten negatieve, maar vaak verrassend.Er is tegenwoordig veel informatie beschikbaar over de huizen, foto’s, tekeningen en andere informatie. Daarnaast ontvangen we ook nog wel een vaker dingen en informatie over panden van bewoners of oud bewoners.En de site wordt nu al gewaardeerd en heeft dagelijks zo’n 100 bezoekers per dag. Het is leuk en interessant, je ontdekt allerlei interessante dingen over de panden. Er is tegenwoordig zoveel digitaal beschikbaar, waardoor het uitzoeken zoveel sneller en gemakkelijker gaat.

Je kunt helpen met :

  • uitzoeken wanneer huizen zijn gebouwd en verbouwd etc. Veel is via internet beschikbaar.

  • uitzoeken welke oude foto’s er zijn van de panden er zijn bij het archief en andere plekken.

  • nakijken van de teksten op taalfouten en goed lopende zinnen.

  • op de site zetten van informatie die al bekend is, bv uit boeken/tijdschriften of uitgezocht zijn.

  • Bijhouden Twitter, Facebook en Instagram

  • mee denken hoe meer publiciteit er gemaakt kan worden voor de site en organisatie.

Door de ervaring kan ik je met veel dingen ondersteunen, waaronder een behoorlijk archief.

 

Wilt u ook meer weten komen over Amsterdam of hulp bij het uitzoeken van iets in Amsterdam, neem contact met ons op. Samen weten we meer.

 

Keizersgracht 319 akte uit 1702

Keizersgracht 319 akte uit 1702

 

  • Wilt u ook bijzondere dingen ontdekken van uw stad? Dat gebeurt regelmatig als je wat verder zoekt.
  • Wilt u ook de geschiedenis van de stad zichtbaarder maken?
  • Meer weten over de bouwgeschiedenis?
  • Hebt u meer informatie van een huis of uw huis?

 

 

Als u ook wilt meehelpen met de opbouw van deze website of heeft u foto’s of informatie die hiervoor geschikt is? Of wilt u meehelpen met organiseren en ordenen van het achterliggende  digitale archief? Dit kan door het scannen van boeken of tijdschriftartikelen. Of met het verzamelen en ordenen van foto’s en andere informatie. Er is nog veel te vinden bij mensen en door het te digitaliseren hoeft de eigenaar het niet kwijt te raken. Maar het blijft wel bewaard voor de toekomst en is te gebruiken voor het uitbreiden van de kennis over de stad.

 

Bent u op zoek naar informatie,  dan kunnen we u misschien helpen of verwijzen naar bronnen waar u meer informatie kunt vinden.

 

Via de groep zijn ook interessante dingen te ontdekken over de stad, omdat iedereen wel weer andere dingen weet. Zo vond ik een “verdwenen” plafondschildering weer terug en kreeg ik oude tekeningen en correspondentie van de bouw van Herengracht 206 -218. Ook kon ik mensen meer informatie geven over een pand of de bewoners van een pand. En ook onder de verwijzing naar de site kom je meer te weten. :

meehelpen met schrijven van stukjes over de geschiedenis van panden, bedrijven en haar bewoners of gebruikers.

willen helpen met het uitzoeken van de geschiedenis van een huis of gebouw. Soms is het heel verrassend wat je dan tegenkomt.

controleren of herschrijven van de teksten zodat ze leuker te lezen zijn en taalkundig correct zijn.

teksten vertalen naar andere talen dan het Nederlands.

 

We zijn nu met een klein team, Janna Vera Dijk, ik en nog enkele mensen die af en toe een bijdrage leveren.

 

Bewoner of eigenaar van een pand?

U bent de gelukkige bewoner van z’n mooi pand in de Amsterdamse binnenstad, dan zijn we zeer nieuwsgierig naar uw pand en alles daar omheen.

als u al gegevens hebt van een huis of huizen, deze beschikbaar te stellen. Er zijn mensen die hun eigen pand beschreven hebben.

als u oude foto’s hebt van het interieur van een huis of het kantoor, aan ons beschikbaar stellen zodat we kunnen zien hoe het er vroeger uitzag.

wij kunnen of we foto’s of andere gegevens hebben over uw pand.

 

Vindt u het een mooi te ondersteunen initiatief, wordt vriend!

We werken nu vrijwel zonder financiële support, op eigen beurs. Maar om de site nog aantrekkelijker te maken met kaarten andere features en om de site sneller te kunnen uit bouwen zijn we ook op zoek naar sponsors. Als sponsor kunt u gebruik maken van de foto's van de panden die we nu al hebben. En u kunt u een panorama van een gevelwand naar keuze krijgen. 

 

Ten slotte

We krijgen regelmatig opmerkingen of aanvullingen van de gebruikers van onze website. En soms ook teksten en foto’s waarmee we meer gegevens over het pand kunnen vermelden. Het e-mail adres wordt alleen gebruikt om op opmerkingen te reageren. Ook kunt u foto's van huizen en interieurs of opmerkingen zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.