Hollenkamp & Co

Hollenkamp & Co

 

Hoek Vijzelstraat - Keizersgracht 601

 

Heinrich Arnold Hollenkamp[1860-1925]

 

 

Henrich Hollenkamp, geboren in Rüssel, Westfalen heeft een deel van zijn opleiding in België genoten. Hij is daar ook met een meer luchtige en gemakkelijkere confectiesmaak in contact gekomen. Hij start op 19 maart 1887 op de hoek Vijzelstraat 77-79/Keizersgracht 601 met de kledingwinkel “De Nederlandse Nijverheid”, formeel opgericht door H. Hollenkamp & Co. Hij start met andere confectie, minder donker, bijvoorbeeld broeken en petten van lichtgrijze geruite stof. Het valt in de smaak van de Amsterdammers, zo blijkt na de start  van de eerst winkel en hij opent al op  28 oktober 1899 zijn tweede filiaal op de Oudezijds Voorburgwal 177-179. Dat naast de andere winkels die rond die tijd worden opgericht, zoals Peek en Cloppenburg, C & A, Kattenburg en Kreymborg.

 

De partner van Heinrich wordt nergens genoemd, maar uit de krant blijkt dat boven de winkel twee woningen komen de voor beide partners. Op Vijzelsraat 81 woont Heinrich met zijn gezin tot 1897, dan verhuisd hij naar de Weteringschans 126 om de winkel te kunnen uitbreiden. Op Keizersgracht 601 woont Quirijn Blaauw met zijn gezin, de vermoedelijke partner van Heinrich. De winkel wordt waarschijnlijk ook mede gefinancierd zijn patroon uit Belgie’, Esders & Co, dat dan al een zeer groot confectiebedrijf is. Ook neemt hij Belgische Belgische étaleurs bedienden en coupeurs hierheen, waardoor de winkel een eigen sfeer heeft en die een deel van het publiek aanspreekt. Ook hij weet dat spectaculaire verlichting in de winkel belangrijk is, in de eerste hangt hij Wenham gaslampen, die tot vier maal meer licht geven als andere armaturen. 

 

 

Keizersgracht 601 1887 Opening winkel Vijzelstraat De Tijd 19-03-1887

Advertentie voor de opening van de winkel in de Vijzelstraat, De Tijd 19 maart 1887

Verbouwing 1897

Maar lang hangen ze er niet, in maart 1896, bij de uitbreiding van het pand, vraagt hij een vergunning voor het plaatsen van een stoommachine van 60 pk met twee stoomketels en een dynamo voor de elektrische verlichting. Deze kan 250 gloeilampen en 30 booglampen van stroom voorzien. Ook het tweede filiaal in Amsterdam wordt direct voorzien van elektrische verlichting.

Hij laat zich in 1897 naturaliseren tot Nederlander, hij is dan woonachtig in Hilversum. In de loop der jaren sticht Hollenkamp ook filialen in verschillende andere steden in Nederland, zoals in Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Breda en Heerlen. Maar in de jaren 20 van de 19e eeuw is Hollekamp & Co opgenomen in de N.V. Verenigde Kleeding Magazijnen(VKM), samen met Nieuw Engeland en P.M. Broekmans die beiden aan het Koningsplein gevestigd zijn. Hiervan wordt Henrich Hollenkamp voorzitter. In 1924 wordt hij opgevolgd door zijn zoon Hendricus Johannes Hollenkamp[1890-1970] als voorzitter van VKM.

Oudezijds Voorburgwal 177-179 Hollenkamp   Co 1900 SAA

Het filiaal op de Oudezijds Voorburgwal 177-179 van Hollenkamp & Co in 1900, prent Stadsarchief Amsterdam

Opgeslokt door Vroom & Dreesman

 

Na de tweede wereldoorlog gaat de Verenigde Kleding Magazijnen door met uitbreiden, maar het komt  later geheel in eigendom van Vroom & Dreesman. V&D brengt in 1976 de winkels van Kreymborg tezamen met Hollenkamp onder in Confendex. De naam Hollenkamp komt dan te vervallen en de overgebleven winkels gaan daarna verder onder de naam Kreymborg. Maar in 2000 worden ook deze overgebleven 49 winkels in Nederland en de 12 winkels in België gesloten.

 

 

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.