Herengracht 476 Huis de Vicq

<- 478 Herengracht                Panorama                Herengracht 474 ->

Herengracht 476, beeld van Diana in nis van tuinhuis

Beeld van Diana in nis van tuinhuis

Herengracht 476, beeld van Apollo in nis van tuinhuis

Beeld van Apollo in nis van tuinhuis

Rosenthal en Mirandolle

In 1904 krijgt Marianne Elias Rosenthal [†1950], aangenomen dochter van de bankier George (baron) Rosenthal van Herengracht 500, dit huis van haar pleegvader cadeau. Die heeft het voor ƒ 85.000 van Hugo Muller gekocht. Zij is echtgenote van Berthold Nathusius, afstammeling van een Berlijnse familie, en weduwe van de bankier Maximiliaan Ernst Fuld, die bij een vliegtuigongeluk om het leven was gekomen. Dit echtpaar heeft 476 bewoond en het in 1913 door de architect Eduard Cuypers laten veranderen en uitbreiden. Zo is een derde, gedeeltelijk door de attiek verborgen verdieping aangebracht en een slaapkamer en een badkamer op de eerste verdieping in Jugendstil ingericht. Als weduwe verkoopt Marianne Elias Rosenthal het huis in 1927 voor ƒ 150.000 aan de ongetrouwde Georgine Louise Charlotte Antoinette Mirandolle [1874-Haarlem 1974] die het betrekt en het bijna tot haar dood op 100-jarigeleeftijd heeft bewoond. 

Mirandolle

 

Zij laat het tussen 1940 en 1942 door de architect C. W. Royaards[†1970] op zeer consciëntieuze wijze restaureren, waarbij de ingang weer naar de hoofdverdieping wordt verplaatst en een stoep en een deur met omlijsting in achttiende-eeuwse stijl naar de afbeelding in het Grachtenboek wordt teruggeplaatst. Kort na de restauratie wordt het huis in 1943 door de Duitse Wehrmacht gevorderd. Dit huis werd onder andere gevorderd omdat een geallieerde bommenwerper brandend op het Carlton hotel, waar het Luftgaukommando zat, terecht gekomen was waardoor dat onbruikbaar was geworden. Gelukkig werd het niet uitgewoond. Na de oorlog keert de eigenaresse, Georgine A. Mirandolle, weer terug in het huis en 1953 schenkt ze het aan de Vereniging Henderick de Keyzer met het recht er levenslang in te blijven wonen. 

 

Sinds 1981 wordt het pand verhuurd aan het Prins Bernhard Cultuurfonds die het als kantoor gebruikt. Het tuinhuis werd, na een restauratie en verbouwing door M.R. Fritz, als kantoorruimte in gebruik genomen door de Nederlandse Tuinenstichting. In 2000 is het pand weer gerestaureerd waarbij een uitgebreid kleurenonderzoek is uitgevoerd. Daarom is het weer in de oorspronkelijke grijze kleur geschilderd.

Herengracht 476 achterzijde

Achterzijde

Herengracht 476, tuin

Tuin

 

 

Herengracht 476 detail tuinhuis

Detail tuinhuis

Herengracht 476 klok achterzijd

Klok achterzijd

 

 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.