Dam 9 Hotel Krasnapolsky

< Dam 3 - 7                                                                                     Panorama                                                                  Dam 11 >  

Hotel Krasnapolsky, hoofdingang en voormalig Polmanshuis

Hotel Krasnapolsky, hoofdingang en voormalig Polmanshuis

Dam 9 was Het Polmanshuis, nu Hotel Krasnapolsky
voorheen : Warmoesstraat 189 – 199

Gebouwd           1913
Architect            Bureau Van Gendt
Opdrachtgever    A. Polman 
Monument         Geen monument

 

 

Het Polmanshuis, het eerste deel geopend in 1915 en de rest in 1916. Het is oorspronkelijk gelegen aan de Warmoesstraat 189 – 199. Maar met de afbraak van de panden aan de overzijde komt het aan de Dam te liggen, het krijgt nu huisnummer 9.

Onder zijn in het pand kantoren gevestigd en boven zijn  zalen voor vergaderingen en er is een restaurant in gevestigd. Het Polmanshuis krijgt rond 1934 als tweede in Nederland een squashbaan, dit op initiatief van de heer J. Fentener van Vlissingen. In 1952 wordt het pand opgekocht door Krasnapolsky voor de uitbreiding van het hotel en het verkrijgen van een adres aan de Dam, een lang gekoesterde wens van Krasnapolsky.

Het pand is daarna flink verbouwd en de zolderetage is veranderd in een volledig verdieping en de hoofdingang van Krasnapolsky is verplaatst van het naastliggende gebouw in de Warmoesstraat naar dit dat aan de Dam ligt. 

 

Hotel Krasnapolsky

Hotel Krasnapolsky

Dam 9, Polmanhuis, rond 1950.

Polmanhuis, rond 1950. Met het tijdelijke monument. Bron onbekend

Dam 9, Tekening Polmanhuis

Tekening Polmanhuis

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.