Herengracht 476 Huis de Vicq

<- 478 Herengracht                Panorama                Herengracht 474 ->

Herengracht 476

trappenhuis bel-etage

 

David de Neufville

 

Na zijn dood verkopen de kinderen van de Vicq in 1707 het huis aan de doopsgezinde fabrikant van zijden stoffen David de Neufville [1654-1729]. Deze koopt tevens, apart, het behangsel en de schilderijen van het huis. 

In 1730 wordt het huis eigendom van de doopsgezinde koopman Dirk van Lennep Dirksz [1693- 1755] en weduwnaar van de in 1729 overleden dochter van David de Neufville, Catharina de Neufville. Hij laat het pand direct verbouwen door de aannemer Jan van der Streng, waarbij het fronton, zoals dat te zien is op de tekening van Cornelis Danckerts, wordt vervangen door een rijk gebeeldhouwde balustrade met siervazen en een attiek met het wapen van de Neufville dat geflankeerd wordt door de beelden van Mercurius en Venus. Het beeldhouwwerk aan de lijst is uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl door de bekende beeldhouwer Ignatius van Logteren. De voordeur krijgt een omlijsting met getoogd bovenlicht en de achtergevel een kroonlijst met daarin een wijzerplaat uit 1731. 

 

Ook heeft hij in 1730 een zolderstuk door Jacob de Wit laten aanbrengen in de rechterachterkamer. In de tuin bouwt hij een tuinhuis met de beelden van Apollo en Diana en in de halfronde middenbekroning een reliëf met een zittende Mercurius. Maar koffiespeculaties en de vele uitgaven aan verbouwingen, aan zowel dit huis als zijn hofstede Meernberg, kosten Dirk van Lennep Dircsz zoveel geld dat hij het pand moet verkopen. Ignatius van Logteren is dan al bezig aan de vernieuwing van het trappenhuis, maar moet daardoor halverwege zijn de werkzaamheden hieraan staken en wordt het huis verkocht met een onaf trappenhuis. Vermoedelijk had het trappenhuis net zo moeten worden als dat van de Herengracht 475, waar Petronella de Neufville woonde, de schoonzuster van Dirk van Lennep. Zij liet haar trappenhuis ontwerpen door Jan van Logteren, de zoon van Ignatius van Logteren en het heeft min of meer dezelfde opzet als dit trappenhuis. Mede onder druk van zijn familie is het pand verkocht en is hij naar Utrecht vertrokken.

 

Het huis is in 1734 voor f 70.000 overgedragen aan de doopsgezinde koopman Jean de Wolff [†1735], broer van Pieter de Wolff, die tot zijn overlijden in 1712 de eerste echtgenoot van Catharina de Neufville was. Jean de Wolff is daarna getrouwd met Margaretha Verhamme [1684-1756] en ze zijn samen in het huis gaan wonen. 

Na de dood van Margaretha Verhamme is het huis in 1757 voor f 76.000 op een veiling verkocht aan de doopsgezinde koopman Aarnout van Lennep [1718-1791], zoon van Petronella de Neufville. 

 

 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.