Herengracht 476 Huis de Vicq

< Herengracht 478                                                                  Panorama                                                                  Herengracht 474 >

Herengracht 476 detail plafond bovenetage, Jugendstil

Jugendstil detail plafond bovenetage

Herengracht 476 kachel bovenetageHerengracht 476

Kachel bovenetage

 

Indeling

 

In 1792 liet de bankier, Hendrick Muilman, het huis opmeten alvorens het te laten verbouwen. Door deze opmeting laat de achttiende-eeuwse indeling zich goed reconstrueren. In het souterrain waren drie ingangen, waarvan de middelste in de stoep was ondergebracht. Vanaf hier liep een middengang langs het trappenhuis door tot aan de tuin, zoals dat nu weer het geval is. Rechts vóór was een voorraadruimte, links bevonden zich een meidenkamer en een gang naar een binnenplaatsje naast het trappenhuis en de keuken aan de tuinzijde. De grote tuinkamer rechtsachter diende in de achttiende eeuw als eetkamer.

Via het trappenhuis stond het souterrain in verbinding met de bel-etage. Hier lagen aan weerszijden van een vestibule de voorkamers, waarvan de rechter in verbinding stond met de grote ontvangstzaal aan de tuinzijde. Achter de linker voorkamer bevonden zich het trappenhuis en een kleine eetzaal.

plattegrond, begane grond en de eerste etage. Van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

plattegrond, begane grond en de eerste etage. Van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.