Keizersgracht 319

Keizersgracht 319

Keizersgracht 319

Keizersgracht 319, Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 319

 

Gebouwd           1639
Architect            Philips Vingboons
Opdrachtgever    Daniel Sohier sr
Monument         Rijksmonument

 

 

 

 

Dit 8,22 m. brede zandstenen huis is in 1639 voor Daniel Sohier gebouwd door Philips Vingboons. Het heet 't Witte Huys of Daer de Witte gevel voor staet.

Het heeft twee reeksen pilasters, de bovenste paarsgewijze bekroond door driehoekige frontons.

De top heeft vleugelstukken en festoenen naast het hijsbalkgat.

 

Onder de vleugelstukken twee ovale lichten in een omlijsting en er naast resp. twee vazen.

In een cartouche het wapen van Sohier - verdwenen -.

 

Verder heeft het een stoep met bordes en onderingang.

Oorspronkelijk heeft het een dubbele stoep in het midden.

 

In 1703 is het van Aernout Schuyt, koopman en reder.

 

Het oorspronkelijke huis is klein en in 1627 van de bloemist Marcus Cornelisz - het is dan genaamd Flora -.

 

 

Het huis van Daniel Sohier ontworpen door Philips Vingboons

 

Vingboons(1607-1678) is één van de 17de-eeuwse Amsterdamse architecten die veel van zijn panden voorzien heeft van één of meer frontons. Hij werkt niet meer in de vrij drukke stijl van de Hollandse renaissance, maar in de daaropvolgende, rustiger stijl van het Hollands classicisme.

 

Het fronton dat zijn voorkeur geniet, is kennelijk het driehoekige model, want dat past hij het meest toe. Dit pand - in 1639 gebouwd voor Daniel Sohier - is wel één van de mooiste voorbeelden van een door Vingboons ontworpen halsgevel die bekroond wordt door een fronton met een onversierd middenveld.

Het gaat om een dure gevel, die geheel uit witte zandsteen - afkomstig uit de omgeving van het Duitse stadje Bentheim - is opgetrokken. Er is niet alleen sprake van een fronton op de top, maar ook lager zijn er ook nog twee frontons die deze top als het ware flankeren.

 

Op de oorspronkelijke bouwtekening  is de ingang in het midden getekend, maar of dit ook zo uitgevoerd is, weet ik niet. Het kan zijn dat hij al direct aan de rechterzijde is gebouwd, zodat aan de voorkant een grotere kamer kan worden gemaakt. 

 

Omdat de lichtgele Bentheimer steen de neiging heeft donker te verkleuren, wordt de  gevel al snel geschilderd naar de originele kleur.

 

 

Keizersgracht 319 Vingboons

Afbeelding van het ontwerp uit "Afbeeldsels der voornaemste Gebovwen uyt alle die Philips Vingboons geordineert heeft" van Philips Vingboons uit 1648

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.