< Raam 1e 3-4                                                            Terug naar zijkant Rijksmuseum                                                                      Raam 2e 1-2 >

                                                                                                                                                                                                         Tableau 1 >

Eerste etage, raam 1 en 2 zijde Hobbemakade

Eerste raam, J. van Campen, tweede raam A. Quellinus 1609-1668, ook Quellinus genoemd.

 

                                   

Linkerraam met L van Campen en rechts A. Quellinus 1609-1668, ook Quellinus

Linkerraam met L van Campen en rechts A. Quellinus 1609-1668, ook Quellinus

Jacob van Campen  (Haarlem, 2 februari 1596 – Amersfoort, 13 september 1657)

Jacob van Campen, ook wel bekend als de Heer van Randenbroek, is de architect van belangrijke bouwwerken als het Paleis op de Dam en het Mauritshuis. 

De Haarlemmer is van een welgestelde familie en zelf ook bemiddeld, waardoor hij zelf een studiereis naar Italië kan bekostigen. Hij maakt er kennis met het werk van Andrea Palladio, die er strikte klassieke normen op na houd in zijn architectuur. In navolging hiervan begint Van Campen ook nauwgezet klassieke vormentaal toe te passen in ontwerpen voor Hollandse gebouwen. De gevelornamentiek bepaalt hij in overeenstemming met de structuur van het hele gebouw, waardoor de decoraties niet langer als losse elementen beschouwd worden. Jacob van Campen legt met zijn bouwstijl de grondslag voor het Hollands classicisme. 

 

 

Artus Quellinus de Oude (Antwerpen, 30 augustus 1609 - Antwerpen, 23 augustus 1668) 

Hij was een Zuid-Nederlandse beeldhouwer, ook wel bekend onder de naam Artus Quellijn (of Artus I Quellien).

Artus Quellinus was een vooraanstaande beeldhouwer in de Nederlanden van de zeventiende eeuw. Hij was de zoon van beeldhouwer Erasmus Quellinus en de oom van Artus Quellinus de Jonge (Artus II Quellien; 1625–1700) en Arnold (1653-1686), die eveneens beeldhouwer werden.

Quellinus maakte een studiereis naar Rome, waar hij onder de indruk raakte van de classicistische barok van Frans Duquesnoy. Na zijn terugkeer in Antwerpen (1640) raakte hij ook beïnvloed door de stijl van Peter Paul Rubens. Rond 1648 verhuisde Quellinus naar Amsterdam, waar hij zijn grootste opdracht kreeg, de decoratie van het nieuwe stadhuis op de Dam, waaraan hij vanaf 1650 veertien jaar lang werkte. Hij leverde de ontwerpen, maar de sculpturen voor dat gebouw zijn grotendeels uitgevoerd door zijn medewerkers, waaronder Rombout Verhulst. Hij assisteerde zijn buren aan de Keizersgracht, de gebroeders Hemony bij het versieren van hun carillons. Jurriaen Ovens verstrekte hem de opdracht tot een grafmonument voor Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Zijn broer reisde naar Schleswig om de onderhandelingen te voeren.

Christina I van Zweden was een groot liefhebber van het werk van Quellinus. Zij schonk hem haar portret.